• Радови ученице Милене Драгосављевић

  • Матурски рад Тамаре Ињац

  • Матурски рад Миљане Јовановић-детаљ

  • Креације ученика

  • На креативној радионици

  • Будући еколози у лабораторији

Обавештење за родитеље/законске заступнике нових ученика школе (упис у први разред)

 

Поштовани родитељи- старатељи ученика који сада уписују ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ , обавештавамо Вас да :
1) Имате могућност да упис у први разред обавите преко Портала еУправа и да у том случају не морате да долазите у школу;
2) Уколико не искористите прву могућност, треба да дођете у школу, али не треба да доносите документа за упис ученика (извод из матичне књиге, потврду о пребивалишту, лекарско уверење) јер ће се сви подаци повући по службеној дужности преко Портала еУправе из постојећих база;
3) Могућност за попуњавање електронске пријаве за упис у први разред средње школе ће бити доступна родитељима у периоду редовног уписа на Порталу еУправе.

 

 

 

 

         Питања за матурски и завршни испит

 

ПРИРУЧНИК О ПОЛАГАЊУ МАТУРСКОГ ИСПИТА - техничар дизајна производа од коже

ПИТАЊА ЗА ПРАКТИЧНИ ДЕО МАТУРСКОГ ИСПИТА - техничар моделар коже (галантерија и обућа)

ПИТАЊА ЗА ПРАКТИЧНИ ДЕО ЗАВРШНОГ ИСПИТА - обућар

ПРЕДЛОГ ТЕМА ЗА ИЗРАДУ МАТУРСКОГ РАДА - загађивање и заштита воде, прерада и одлагање чврстог отпада, загађивање и заштита ваздуха

ПРЕДЛОГ ТЕМА ЗА ИЗРАДУ МАТУРСКОГ РАДА - прерада и одлагање отпадних вода

ПРЕДЛОГ ТЕМА ЗА ИЗРАДУ МАТУРСКОГ РАДА - загађивање и заштита тла

 

 

    Географија - креативни радови ученика

Креативни радови ученика првог разреда током онлајн наставе

Лабудовић Тина 1/2 - Национални парк Тара

Аврамовић Сара 1/1 - Национални парк Фрушка гора

Станисављевски Анђела 1/2 - Национални парк Ђердап

 

Техничар за заштиту животне средине - радови

 Последице пандемије вируса COVID-19 из угла ученика смера Техничар за заштиту животне средине

Халиловић Златко 4/2 - Утицај пандемије  COVID-19 на смањење загађења ваздуха у свету

Несторовић Софија 4/2 - Утицај пандемије  COVID-19 на смањење загађења ваздуха у свету

Маљковић Ива 3/2 - Поступање са инфективним и медицинским отпадом у току пандемије COVID-19

Петронић Сандра 2/2 - Утицај пандемије COVID-19 на животну средину 

 

 

   Образовање на даљину за време пандемије

          (уредила Татјана Томић Ђоровић)

 

 

                  

                                                

 

                                               Како успешно организовати дан у кући за време карантина

                                                                              РЕСУРСИ ЗА МЛАДЕ:

                                                                              Волонтери на мрежи

                                                           Дигитална безбедност - паметно и безбедно

 

 

 

                                          

                        

         Обавештење наставницима и родитељима

 

Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави наставни рад у свим основним и средњим школама.

Привремено обустављање наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима.

У циљу остваривања права ученика на образовање, у Министарству просвете, науке и технолошког развоја припремљен је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима. Овај план уважава велики број различитих програма наставе и учења у свим разредима основне и средње школе, те има фокус на организованом учењу на даљину које доприноси реализацији програмских садржаја општеобразовних предмета и стручних предметима са највећим фондом часова. Министарство предвиђа и подржава реализацију образовно-васпитних активности кроз различите канале и облике комуникације:

  • емитовањем посебно припремљених и адаптираних образовних садржаја за ученике основних школа на трећем програму РТС-а;
  • успостављањем репозиторијума образовних видео-садржаја за ученике средњих школа на платформи РТС Планета;
  • успостављањем националне платформе за онлајн учење Моја школа;
  • стављањем на располагање сета алата за онлајн комуникацију ученика и наставника;
  • стварањем услова за дигиталну солидарност – дељење ауторских наставних материјала међу практичарима.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

ONLINE НАСТАВА

  

 

 

Новогодишња хуманитарна акција у нашој школи


Новогодишњи и божићни празници су време даривања, па је у том духу и у нашој школи покренута акција израде и продаје новогодишњих рукотворина. Прва оваква акција спроведена је прошле године, на иницијативу наставнице Станије Цимбаљевић и тада су сви ученици смера „техничар за заштиту животне средине“ израђивали и продавали украсе од рециклираног материјала, а новцем од продаје купљени су  новогодишњи пакетићи за  децу из дома „Драгутин Филиповић Јуса“ у Београду.

У овогодишњој акцији, ученици смера „техничар дизајна производа од коже“ (одељења 1/1, 2/1 и 3/1) израдили су честитке, новогодишње украсе и накит, а ученици смера „техничар за заштиту животне средине“ (одељења 1/2 и 2/2) украсе од рециклираног материјала. Мање талентовани ученици донели су пакетиће са поклонима, уместо рукотворина (највише из одељења 1/2, 2/2 и 3/2). Продаја је организована у холу школе, од 23. до 25. децембра, а од зарађеног новца (9700 динара) купљено је 13 великих пакета слаткиша, сокова и сланих грицкалица за децу из прихватилишта у улици Живка Давидовића у Београду, које су однели и уручили наши ученици. Преостали предмети донирани су НУРДОР-у и продавали су се на њиховом хуманитарном базару 26. децембра. Организатори и носиоци ове активности биле су наставнице Катарина Венгрин и Тијана Милутиновић.

Очекујемо да овакве акције постану традиција у нашој школи и, уз познату изреку доброчинство је једино благо које се увећава давањем“, желимо свима срећну и успешну 2020. годину!

 

 

 

 

 

 

Радови наших наставника и стручног сарадника

у бази примера добре праксе

на сајту Менса Србије!

 

 

Одазвали смо се позиву који су упутили Менса Србије, Креативни учитељи и Институт за модерно образовање и осмислили разне активности којима смо, уз учешће наших ученика, стручног сарадника и наставника обележили Дан интелигенције у школи. Реализоване активности су представљене на платформи Дан интелигенције, а претходно их је вредновала комисија коју су формирали организатори ове манифестације. Од 190 пристиглих радова у базу примера добре праксе изабрано је 120. Преко линка можете да погледате одабране радове, а међу њима су:

- рад Татјане Томић Ђоровић ( Дани интелигенције у Техничкој школи за дизајн коже ),

- рад Драгана Николића ( Електронске мапе ума

- рад Наташе Стојиљковић ( Књижевност у сликама ).

 

 

 

 

                                                                    BOSIFEST

 

 

    Ученици и наставници Техничке школе зе дизајн коже посетили су BOSIFEST, интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом.

 

 

 

   Дан интелигенције

 

   Дан интелигенције је међународна акција којом се обележава 1. октобар као дан оснивања Менсе. Менса је основана 01.10.1946. године у Оксфорду (Уједињено Краљевство).

Ученици првог разреда Техничке школе за дизајн коже, уз подршку стручног сарадника Татјане Томић Ђоровић и наставника: Драгана Николића, Наташе Стојиљковић и Тијане Милутиновић, у првој недељи октобра на часовима и радионици, сазнали су где и како се користе мапе ума и на тај начин, прихвативши позив који је Менса Србије упутила школама, обележили су овај датум.

На радионици коју је за ученике припремила стручни сарадник Татјана Томић Ђоровић ученици су сазнали шта су мапе ума, како (у које сврхе ) могу да их користе и научили су како се праве мапе ума. На часу рачунарства и информатике са наставником Драганом Николићем усавршавали су ову технику примењујући дигиталне технологије; научили су како се помоћу алата mindmup израђују електронске мапе ума. Овај алат ученици су користили и са наставником српског језика и књижевности Наташом Стојиљковић на часу систематизације градива из књижевности.

У школи је приређена изложба мапа ума насталих током ове манифестације, помоћу којих су ученици на креативан начин организовали своје идеје и представили информације на задату тему. Овај догађај најављен је и на eTwinning платформи: https://live.etwinning.net/events/event/91464

Наставник стручних предмета из области дизајна Тијана Милутиновић све време пружала је подршку наставницима и ученицима у реализацији овог школског пројекта и омогућила је поставку изложбе. Пројекат је подржао директор школе Светислав Ковачевић обезбедивши потребан материјал за рад.

Подстакнута пробуђеним интересовањем наставника стручни сарадник Татјана Томић Ђоровић припремила је радионицу Мапе ума – како и зашто се користе у настави? и уз подршку Драгана Николића, наставника рачунарства и информатике обучили су заинтересоване наставнике Техничке школе за дизајн коже да самостално користе и израђују мапе ума. Наставници су најавили примену ове технике учења на часовима биологије и хемије.

               

 

 

        

    Упознајте нас на сајму књига

  

                 У среду 23.октобра 2019. године Техничка школа за дизајн коже ће се представити на Београдском сајму у оквиру Сајма образовања и наставних средстава. Позивамо све заинтересоване да дођу и посете нас у хали 2 – ниво Б, на штанду Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у времену од 14:30-16:30 часова. Посебно Вам скрећемо пажњу да ће наставници и ученици наше школе овом приликом представити резултате пројекта „Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу“ који се финансира из програма Европске уније Еразмус+. Представљање пројекта трајаће од 15:00-15:45 часова.

 


 

XXV Републичко такмичење текстилних и кожарских школа

 

 25. Републичко такмичење ученика текстилних и кожарских школа одржано је у Суботици од 09. до 11. маја 2019.год. Домаћин такмичења била је Хемiјско - технолошка школа Суботица. Учествовало је 19 школа међу којима је и наша имала своје представнике.

Нашу школу су представљали ученици образовог профила "техничар дизајна производа од коже" и "техничар-моделар коже". Такмичили су се у области конструкције и моделовања конфекције, галантерије и обуће, као и у познавању кожарских материјала. Школа је представила своје радове на изложби која је такође оцењивана на основу више различитих критеријума (општи утисак, функционалност модела и оригиналност експоната).

У области конструкције и моделовања обуће такмичили су се ученици трећег разреда образовог профила "техничар дизајна производа од коже" и постигли одличне резултате: Никола Ковачев (III1) освојио је прво место, а Драган Рутић (III1) треће место. Њихов ментор је био наставник стручних предмета Јовица Недељковић.

 

У дисциплини конструкција и моделовање галантерије наши представници су били ученици образовног профила "техничар-моделар коже" IV3 разреда. Уна Рамадановић освојила је прво место и Милица Јарановић друго место, њихов ментор био је наставник стручних предмета Марта Шустерић.

Јовић Јована, ученица IV1, образовог профила "техничар дизајна производа од коже", такмичила се у изузетно јакој конкуренцији (19 школа), заједно са ученицима текстилних школа, у области конструкције и моделовања конфекције. Освојила је осмо место, што се у конкретним околностима може сматрати веома добрим резултатом, будући да је задатак, заједнички за све такмичаре, био из подручја текстилства. Њен ментор била је наставник стручних предмета Драгана Нешић.

 

У познавању кожарских материјала такмичили су се ученици другог разреда, образовог профила техничар дизајна производа од коже. Јана Карајанковић II1 освојила треће место и Стефан Николић II3 шесто место, њихов ментор био је наставник стручних предмета, Бранислав Милески.

 

Изложба ученичких радова је била јако запажена и такође оцењивана на основу више различитих критеријума: општи утисак - прво место, функционалност модела - четврто место и оригиналност експоната - четврто место. На изложби су изложени производи три профила; конфекција обућа и галантерија.

Ментори ученика који су радили моделе били су: Драгана Нешић, Јовица Недељковић и Радослав Папић.

 

 

 


 

 

 Успешно реализована стручна пракса у Солунским фирмама!

 

 Ученици и наставници наше школе који су од 17.-30.марта 2019. године боравили у Солуну, у циљу обављања стручне праксе односно посматрања на раду својих колега, нису крили одушевљење и огромно задовољство након повратка из Солуна.

Кратак видео зaпис који су направили представници партнерске организације IPODOMI Life Long Learning Center о двонедељном боравку наших ученика и наставника у Солуну

 

Наиме 12 ученика и два наставника су, у оквуру пројекта „Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу, који се финансира из Фонда Еразмус+, обавили стручну праксу односно посматрање на раду својих колега у Солунским фирмама које се баве израдом конфекције, галантерије и обуће од коже (“Krickt shoes”,“Mpakali Collection”,“Pargianas Doxis” итд.). Ученици који су путовали у Солун су: Добријевић Катарина, Ковачев Никола, Милојевић Јелена, Рајковић Иван, Рутић Драган и Тановић Мила из одељења III1; и Вранић Теодора, Јовић Јована, Кркобабић Клаудија, Маринковић Кристина, Мијаиловић Анђела и Жарковић Тамара из одељења IV1, а били су у пратњи наставника Тијане Милутиновић и Бранијете Конџуловић, које су осим као подршка ученицима, ишле у Солун како би кроз посматрање на раду својих колега у Солунским фирмама унапредиле свој рад, а стечена знања и искуства поделе са колегама у школи, али и ван ње.

 

Ученици и наставници који су путовали у Солун, били су у могућности да упознају савремено радно окружење, раде на савременим машинама, упознају организацију производње у великим компанијама, али и у малим породичним фирмама које дуги низ година успешно послују на конкурентном европском тржишту, али и сазнају и науче још много тога што ће им користити у даљем школовању и касније у животу и бављењу професијом техничара дизајна производа од коже. Учесници пројекта изразили су велико задовољство и због тога што су били у могућности да усаврше знање енглеског језика, јер су све време са менторима који су их водили кроз процес стручне праксе односно посматрања на раду, комуницирали на енглеском језику, али и због тога што су били у прилици да боље упознају уметност, културу и традицију Солуна и грчког народа уопште, јер су у послеподневнима сатима, након обављених планираних радних активности, и викендом, обилазили знаменитости Солуна и околине. На велико задовољство наших ученика и наставника, у исто време у Солуну су свој Еразмус + пројекат реализовали и ученици и наставници из Техничке школе САИНИ из Лазара (Кипар) те је то била прилика да стекну нова пријатељства, размене искуства и остваре контакте за неку будућу сарадњу.

Од стечених знања и вештина у овом пројекту, ученици су посебно издвојили могућност да раде са висококвалитетним кожама и крзнима (науче њихова својства и карактеристике и знања примене у практичном раду), савладају основе ласерског кројења и сечења коже, раде на различитим модерним машинама за обраду коже и крзна, али и уче вештине израде уникатних и висококвалитетних производа од коже од великих мајстора заната (обрада ивица крзна, израда шаблона обуће уз помоћ калупа итд.). Нека од ових знања и вештина, за које постоје услови, ученици ће уз помоћ наставника поделити са својим вршњацима у школи, али и на различитим догађајима који су планирани у сврху дисеминације стечених знања и вештина.

Ученици и наставници који су учествовали у овом пројекту, приликом анкетирања по повратку из Солуна, као једини недостатак навели су дужину трајања мобилности, односно обављања праксе, наиме сматрају да би период трајања стручне праксе требао да буде доста дужи.

 

Много више детаља о пројекту можете наћи на адреси сајта пројекта: https://tszdk-erasmusplus.weebly.com/1061105610541053104810501040  на коме су учесници свакодневно објављивали информације о активностима у оквиру обављања стручне праксе, односно посматрања на раду.

 

 

  

Бирамо нај-креацију 2019

Драги ученици основних и Техничке школе за дизајн коже,

Задовољство нам је да Вас обавестимо да  Tехничка школа за дизајн коже,  осму  годину за редом, расписује конкурс под називом

БИРАМО НАЈ КРЕАЦИЈУ.

 

 

  Право да учествују на овом конкурсу имају ученици основних школа седмог и осмог        разреда и ученици Техничке школе за дизајн коже.

 

  Тема конкурса је слободна , а област за коју бирамо НАЈ КРЕАЦИЈУ је:

 

  КОНФЕКЦИЈА

  ( идејна решења за јакне, прслуке, хаљине, панталоне, ... од коже)

  ГАЛАНТЕРИЈА

  ( женске – торбе, новчаници, каишеви,..., мушке торбе, новчаници, каишеви...)

  ОБУЋА

  (женске – ципеле, чизме, сандале,..., мушке – ципеле, чизме, сандале...)

 

 

 

 

 

 

 Пропозиције за ученике средњих  школа:

  Минималан број радова је 10. Радови треба да буду димензија:

  Конфекција (40х14,5 цм – ½ формата блока бр.5)

  Галантерија  (40х29 цм или 20х29 цм - ½ формата блока бр.5)

  Обућа (20х29 цм ½ формата блока бр.5)

                             РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА ЈЕ   12. април 2019.год

  Пријаве на конкурс и радови шаљу се на адресу:

                     ТЕХНИЧКА ШКОЛА ЗА ДИЗАЈН  КОЖЕ,  ул. Војислава Илића 88,    Београд

 Изложба најбољих радова биће постављена 24априла 2019. год. у Спортском центру Шумице, ул. Устаничка 125  , када ће бити проглашени победници  конкурса,  чији ће радови бити награђени пригодним поклонима.  

НАГРАДЕ У категорији средње школе:                                      У категорији основних школа:

1. место-реализован модел                                              1. место-ташна од коже   

    по победничкој скици ТШЗДК                                                       по идеји ученика креативне секције                            

2. место-сликарски материјал                                           2. место-сликарски материјал

3. место-сликарски материјал                                                               3. место-сликарски материјал 

 

 

Веб страница/блог пројекта "Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу"

 Драги ученици, родитељи, и сви остали који посећујете сајт наше школе, обавештавамо Вас да више детаља о реализацији пројекта "Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу" који је предложен за финансирање у оквиру Националног позива 2017/2018 - Фондацијe Темпус, а финансира се из фондова Европске уније Еразмус+, можете пронаћи на следећем линку:

https://tszdk-erasmusplus.weebly.com/

 

 

 

Резултати конкурса: Ранг листа ученика који су се пријавили за одлазак на професионалну праксу у Грчку

  

 

 

 

КОНКУРС ЗА ИЗБОР УЧЕНИКА ЗА ОДЛАЗАК НА

ПРОФЕСИОНАЛНУ ПРАКСУ У ГРЧКУ

Aктивности у оквиру Еразмус + пројекта

„Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу“

Техничка школа за дизајн коже из Београда, са партнерском организацијом Lifelong Learnign Center IPODOMI  из Солуна (Грчка), организатор је пројекта „Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу“. Програм се финансира из програма  Европске уније Еразмус+.

Циљ пројекта је реализација блок наставе из стручних предмета Дизајн производа од коже и Практична настава (израда производа од коже) и оспособљавање ученика за управљање каријером у европском радном окружењу. Време одржавања обуке: од 17. 3. 2019. до 30. 3. 2019.

У ту сврху школа организује конкурс за 10  ученика трећег и 2 ученика четвртог разреда који похађају смер Техничар дизајна производа од коже. Изабрани ученици боравиће у Грчкој, у пратњи професора Тијане Милутиновић и Бранијете Конџуловић.

Након обуке сви полазници ће добити сертификате.

Услови конкурса

У пријави на конкурс ученици треба да приложе:

-кратку биографију ученика,

-мотивационо писмо,

-потписану сагласност родитеља.

 

Критеријуми на основу којих ће ученици бити изабрани:

- оцене из стручних предмета у претходним годинама школовања:

Дизајн производа од коже – 5 поена,

Конструкција и моделовање производа од коже – 5 поена,

Технологија производа од коже – 5 поена,

Практична настава  – 5 поена;

- општи успех у претходним разредима – 5 поена,

- оцена из владања – 5 поена

- мотивационо писмо – 5 поена

- интервју (иницијална провера знања енглеског језика)

- потврда о просечним месечним примањима по члану домаћинства (Социо-економски статус ученика биће одлучујући фактор у случају када више ученика има исти број бодова.)

Рок за пријављивање: 19.12.2018. године до 12 часова.

Пријаве ученика прегледаће комисија коју формира пројектни тим. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће се разматрати.

 

Резултати конкурса биће објављени  21.12.2018. године до 20 часова на сајту школе. 

 

Одобрен пројекат Еразмус+ мобилности

„Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу"

 

 

 

 

 

 

 

 

Чланови тима за писање пројекта Татјана Томић Ђоровић, стручни сарадник и Марија Величковић, наставник стручних предмета из области дизајна, написале су пројекат под називом “Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу ” и поднеле га Фондацији Темпус. Оценом екстерних евалуатора, наш пројекат, чија је вредност 27,342.00 еура, одобрен је за финансирање.

Овај пројекат омогућиће нашим запосленима да се стручно усавршавају, а ученицима да обаве стручну праксу у иностранству.

Погледајте више на: http://erasmusplus.rs/nacionalni-poziv-2018-rezultati-vet/

 

 

 

Овогодишњи конкурс Бирамо нај креацију је завршeн!

 

 

Знамо да многи од вас са нестрпљењем очекују да сазнају имена награђених ученика и погледају најуспешније креације.

Зато вас позивамо да у петак, 4. маја 2018. у 13 часова, дођете у Техничку школу за дизајн коже (Војислава Илића 88), на свечано проглашење победника овогодишњег конкурса и отварање изложбе најбољих радова.  

 

Захваљујемо свима који су и ове године, у великом броју, учествовали у овој нашој традиционалној манифестацији.

Хвала ученицима на изузетној креативности, маштовитости, оригиналности и нашим дивним колегама из бројних школа, наставницима, који пружају несебичну подршку и подстрек својим талентованим и креативним ђацима.

 

Очекујемо да својим присуством дате пуни смисао овој нашој свечаности у част ентузијазму и стваралаштву.

 

 

 Резултати конкурса Сазнали на семинару применили у пракси 2017.

Још једно лепо признање стиже у Техничку школу за дизајн коже! Освојила га је Татјана Томић Ђоровић, школски психолог и сарадник у настави, за успешно учешће на наградном конкурсу Завода за унапређивање образовања и васпитања - Сазнали на семинару, применили у пракси 2017. Њен рад, из области општа питања наставе, носи назив  Дигиталне технологије у образовању и улога стручног сарадника у унапређивању квалитета васпитања и образовања у школи.

Додела награда и признања организоваће се 12. фебруара 2018. године, у оквиру манифестације поводом обележавања Дана Завода за унапређивање образовања и васпитања.

 

 

За будуће средњошколце!

eTwinning пројекти у Техничкој школи за дизајн коже 

Ученици наше школе, уз подршку наставника и стручног сарадника, учествују у међународним пројектима. На eTwinning платформи уче и друже се са вршњацима из Европе. Ако желите да сазнате више погледајте видео.   

  Надали смо се и... стигла је!

Европска ознака квалитета!

Након што је нам је 09. августа 2017. године додељена национална ознака квалитета (National Quality Label) за рад на пројекту „What is school like in your country?“, 25 октобра 2017. године стигло је ново признање.

Европска ознака квалитета (European Quality Label)! 

Национална ознака квалитета (NQL)

поново у нашој школи! 

„What is school like in your country?“ је наставни пројекат остварен на eTwinning платформи током школске 2016/2017. године кроз сарадњу стручног сарадника, наставника и ученика наше школе са наставницима и ученицима из Италије, Шкотске, Грчке и Турске. Пројекат се темељи на истраживачком и креативном раду ученика, а омогућио је повезивање наставника и ученика на европском нивоу ради размене знања и искустава. Национална ознака квалитета (National Quality Label) додељена је 09. августа 2017. године.

 Сазнајте више о овом пројекту кликом на слику:

 

23. Републичко такмичење

текстилних и кожарских школа Србије 

 

На 23. Републичком такмичењу ученика текстилиих и кожарских школа Србије, које је одржано у Новом Саду од 8. до 10. маја 2017. у Техничкој школи „Милева Марић-Ајнштајн", нашу школу су представљали ученици образовних профила техничар-моделар коже и техничар дизајна производа од коже. Такмичили су се у области конструкције и моделовања галантерије као и у познавању кожарских материјала. У обе дисциплине наши представници су постигли одличне резултате.

У дисциплини конструкција и моделовање галантерије школу су представљали ученици четвртог разреда. Ксенија Јовановић заузела је прво, а њен друг из разреда, Михајло Марковић, треће место. Њихов ментор био је наставник стручних предмета, Бранислав Милески.

У познавању кожарских материјала такмичили су се ученици другог разреда, а њихов ментор био је наставник стручних предмета, Срећко Бједов. Тамара Жарковић освојила је  прво, а Јована Joвић друго место.  Обе ученице похађају смер за дизајн  производа од коже.

  


Европска ознака квалитета (EQL) и национална ознака квалитета (NQL) додељенe нашој школи

Активно учествујемо у међународним наставним пројектима на eTwinning платформи. „Easter cards exchange“ је наш први пројекат у којем смо, током школске 2015/2016. године, сарађивали са наставницима и ученицима из европских школа. Награђен је 02. новембра 2016. године националном ознаком квалитета (National Quality Label), а 22.новембра 2016. године европском ознаком квалитета (European Quality Label) јер су наше идеје и рад допринели квалитету овог међународног пројекта. То значи да је рад наших ученика и школе признат на највишем европском нивоу. Такође, наш пројекат ће бити изложен у посебном простору европског портала на www.etwinning.net.

 Детаље пројекта можете видети  кликом на слику:  

{youtube}BqSvFVW2kxs{/youtube}

 

О Техничкој школи за дизајн коже на Српској научној телевизији

 {youtube}YAyw4QuB58o{/youtube}

 

Нове награде у нашој школи!            

 У 2015. години наш мали школски тим који чине Бранијета Конџуловић наставник српског језика и књиженовсти, Татјана Томић Ђоровић школски психолог и Марија Величковић наставник стручних предмета из области дизајна, постигао је нове успехе. На конкурсту ЗУОВ-а „Сазнали на семинару и применили у пракси 2015“ освијиле смо 1. место  са овогодишњим пројектом „Мисли авангардно“.

 За више информација посетите сајт ЗУОВ-а кликом на слику.

                                    

Fashion Provocation Belgrade!

Још једна лепа манифестација на којој су се представили ученици Техничке школе за дизајн коже - Fashion Provocation Belgrade.  

 

Наши ученици су, попут правих искусних манекена, прошетали у креацијама својих школских другарица пред бројним посетиоцима модне ревије, 26. маја 2015. у хотелу Compass River City. Катарина Николић и Милена Драгосављевић, ауторке овогодишње школске колекције, добиле су прилику да се представе публици одмах након младе сарајевске дизајнерке Амеле Радан која је својом пролећном колекцијом АР бренда отворила манифестацију.

 

У жирију, у такмичарском делу програма, међу посленицима из света моде, биле су и наше професорке дизајна, Марија Величковић и Тијана Милутиновић.

 

 


 

Кад машта добије облик...

Многа деца маштају о томе да постану модни креатори који ће својим уметничким остварењима измамљивати уздахе дивљења. Неки од њих добили су прилику да се у томе опробају. У свакој генерацији ученика који се упишу у Техничку школу за дизајн коже у Београду има оних који својим талентом оставе посебан траг. Такве су биле Катарина Николић и Милена Драгосављевић. Најновија модна колекција, којом се управо представља наша школа, израђена је по дизајнерским нацртима ових двеју ученица, које сада студирају модни дизајн. Када су исцртавале бројне скице за свој матурски рад чежњиво су прижељкивале да своје креације виде на модној писти. И ето, њихова машта је добила облик. Катаринине јакне и Миленине ташне служе на понос и њима и њиховим професорима који су их научили како се постаје модни дизајнер. Сада неки други талентовани цртачи оштре своја пера и смишљају неку нову колекцију којом ће начинити свој први ауторски потпис. 


 

У јутарњем програму Студија Б

 


Презентација школе на РТС 1        

На страници "Млади модни дизајнери" објављен је видео о нашем гостовању у популарној телевизијској емисији "Шареница". Ученици и наставници имали су лепу прилику да широком аудиторијуму представе нашу најновију модну колекцију. Заједно са дизајнерима и моделарима у студију РТС у Кошутњаку били су и ученици који похађају смер за заштиту животне средине.

 

Кликом на фотографију отворићете страницу Млади модни дизајнери.


  

Модна ревија у Студију Б  

 


Блогови и веб странице