Техничар-моделар коже

На образовном смеру који похађају техничари-моделари коже ученици стичу вештине без којих ниједна, ма колико лепо замишљена  модна креација не би могла да прерасте у комлетан и носив производ.  Велики део наставе обавља се у специјализованим учионицама за конструкцију и моделовање, где ученици уче  како да, на основу својих идеја (или модних скица дизајнера),  конструишу, моделују и израђују кројне слике (или шаблоне)  који ће представљати основу за израду финалних производа. Без добре конструкције и моделовања нема лепе, удобне и естетски складне одеће, обуће, нити било ког модног детаља, па је зато ово занимање веома важно у модној индустрији. Један од важних предмета на овом смеру је и естетско обликовање.

Практична настава је важан сегмент образовања у овом образовном профилу, јер ученик   на њој стиче не само вештину кројења, шивења и потпуног обликовања одевних предмета, обуће или галантеријских производа, већ и непосредно проверава да ли је био успешан у конструкцији и моделовању тих предмета.

 

Захваљујући томе што су наставним програмом обухваћене групе општеобразовних предмета, уметничких предмета и предмета из области струке, и дизајнери и техничари-моделари,  по завршетку школовања,  имају више различитих могућности: могу да раде у струци, као самостални предузетници, могу се запослити   у модној индустрији, али могу и да наставе школовање. Најчешће се  уписују у  Високу школу струковних студија – Београдску политехнику  или у Високу текстилну струковну школу за дизајн, технологију и менаџмент у Београду, али нису ретки ни они који се уписују на друге факултете. Неколико наших најталентованијих ученика завршило је Академију примењених уметности.

 

 

 

Блогови и веб странице