САМИ ЗА СЕБЕ

Већ дуго слушамо, а понекад и прочитамо о готово забрињавајућем односу младе популације према средњим стручним школама. Полако одумиру вредни занати који, сем што су нам потребни, у све већој кризи на тржишту рада, могу оспособити младе да себи самостално обезбеде посао. Ипак, све агресивнија популаризација „менаџерских“ школа, али и незаинтересованост надлежних власти за стварање једнаких услова за рад и ових „мање популарних“ школа, доприносе негативном тренду у избору занатских занимања.

Када све ово узмемо у обзир, ентузијазам наставника и ученика у средњим стручним школама и успех који из тог ентузијазма проистиче, не би требало да пролази незапажено и заслужује макар похвалу.

Још увек се са радошћу сећамо свог успешног представљања на међународном такмичењу младих модних дизајнера у Лођу 2006. године. Под покровитељством Министарства просвете Републике Пољске, одржан је међународни фестивал дизајна одеће за ученике средњих и виших школа. Својим учешћем на овом фестивалу Србију су представљали ученици двеју београдских школа, Техничке школе за дизајн коже и Школе за дизајн текстила. Успехом који су постигли, недвосмислено су показали да је њихов уметнички таленат неодвојив од занатског умећа које је неопходно да би једна лепа уметничка замисао постала атрактиван и носив комад одеће.

На фестивалу, који је трајао од марта до новембра 2006. године, учествовали су представници 11 европских земаља. Поред Пољске као домаћина, били су ту и представници школа из Португалије, Русије, Македоније, Молдавије, Румуније, Летоније, Литваније, Украјине, Хрватске и Србије. Ученици су се такмичили у области дизајна одеће ( у категорији појединачних ауторских креација и у категорији колекција школа) и у изради одевних предмета на основу одабраних пројеката. На конкурсу је учествовало 806 пројеката из 64 школе, а жири, чији су чланови били дизајнери одеће, новинари и уметници, одабрао је 12 колекција и 67 појединачних модела. Међу изабранима своје место заузело је 18 пројеката ученица из Београда. Радови Уне Новосел и Мирјане Јовановић из Техничке школе за дизајн коже и Сање Перић, Драгане Малбаше, Иване Давидовић и Ане Тодић из Школе за дизајн текстила, презентовани су и на финалној ревији одржаној 25. новембра. Од 15 награда ( жирија, публике, новинара и спонзора ) наше ученице су освојиле 5. Мирјана Јовановић добила је специјалну награду жирија за уметничко-естетски утисак скица, Сању Перић је Академија уметности номиновала за прво место, а Ивана Давидовић, Драгана Малбаша и поново Сања Перић добиле су награду спонзора фестивала.

Податак да је званични назив овог међународног фестивала „Сами за себе“ у контексту наше приче делује индикативно. Вођени својом жељом да потврде да вреде много више него што се у јавности мисли и заслужују много више него што им се пружа, наши ученици одлучили су да учине нешто сами за себе. Показали су да и на тек неколико дотрајалих машина и у тешким условима за учење и рад, могу остварити изванредне резултате. Овога пута, у жељи да у јавности почну да стварају неку нову, поштовања и пажње вредну слику о себи, била им је довољна несебична помоћ наставника и финансијска подршка неколико благонаклоних спонзора. Похвално је што није изостала ни подршка Министарства просвете, али школи која у себи носи овакав потенцијал потребно нешто много важније – услови за нормалан рад. Можда је рецепт „сами за себе“ данас једини доступан на путу до личне афирмације. Школи је, међутим, потребно много више од личне предузимљивости ученика и ентузијазма њихових професора.