Дан интелигенције

Дан интелигенције је међународна акција којом се обележава 1. октобар као дан оснивања Менсе. Менса је основана 01.10.1946. године у Оксфорду (Уједињено Краљевство).

Ученици првог разреда Техничке школе за дизајн коже, уз подршку стручног сарадника Татјане Томић Ђоровић и наставника: Драгана Николића, Наташе Стојиљковић и Тијане Милутиновић, у првој недељи октобра на часовима и радионици, сазнали су где и како се користе мапе ума и на тај начин, прихвативши позив који је Менса Србије упутила школама, обележили су овај датум.

На радионици коју је за ученике припремила стручни сарадник Татјана Томић Ђоровић ученици су сазнали шта су мапе ума, како (у које сврхе ) могу да их користе и научили су како се праве мапе ума. На часу рачунарства и информатике са наставником Драганом Николићем усавршавали су ову технику примењујући дигиталне технологије; научили су како се помоћу алата mindmup израђују електронске мапе ума. Овај алат ученици су користили и са наставником српског језика и књижевности Наташом Стојиљковић на часу систематизације градива из књижевности.

У школи је приређена изложба мапа ума насталих током ове манифестације, помоћу којих су ученици на креативан начин организовали своје идеје и представили информације на задату тему. Овај догађај најављен је и на eTwinning платформи: https://live.etwinning.net/

Наставник стручних предмета из области дизајна Тијана Милутиновић све време пружала је подршку наставницима и ученицима у реализацији овог школског пројекта и омогућила је поставку изложбе. Пројекат је подржао директор школе Светислав Ковачевић обезбедивши потребан материјал за рад.

Подстакнута пробуђеним интересовањем наставника стручни сарадник Татјана Томић Ђоровић припремила је радионицу Мапе ума – како и зашто се користе у настави? и уз подршку Драгана Николића, наставника рачунарства и информатике обучили су заинтересоване наставнике Техничке школе за дизајн коже да самостално користе и израђују мапе ума. Наставници су најавили примену ове технике учења на часовима биологије и хемије.