Успешно реализована стручна пракса у Солунским фирмама!

Ученици и наставници наше школе који су од 17.-30.марта 2019. године боравили у Солуну, у циљу обављања стручне праксе односно посматрања на раду својих колега, нису крили одушевљење и огромно задовољство након повратка из Солуна.

Кратак видео зaпис који су направили представници партнерске организације IPODOMI Life Long Learning Center о двонедељном боравку наших ученика и наставника у Солуну

Наиме 12 ученика и два наставника су, у оквуру пројекта „Стручна пракса и каријерно вођење у међународном окружењу, који се финансира из Фонда Еразмус+, обавили стручну праксу односно посматрање на раду својих колега у Солунским фирмама које се баве израдом конфекције, галантерије и обуће од коже (“Krickt shoes”,“Mpakali Collection”,“Pargianas Doxis” итд.). Ученици који су путовали у Солун су: Добријевић Катарина, Ковачев Никола, Милојевић Јелена, Рајковић Иван, Рутић Драган и Тановић Мила из одељења III1; и Вранић Теодора, Јовић Јована, Кркобабић Клаудија, Маринковић Кристина, Мијаиловић Анђела и Жарковић Тамара из одељења IV1, а били су у пратњи наставника Тијане Милутиновић и Бранијете Конџуловић, које су осим као подршка ученицима, ишле у Солун како би кроз посматрање на раду својих колега у Солунским фирмама унапредиле свој рад, а стечена знања и искуства поделе са колегама у школи, али и ван ње.

Ученици и наставници који су путовали у Солун, били су у могућности да упознају савремено радно окружење, раде на савременим машинама, упознају организацију производње у великим компанијама, али и у малим породичним фирмама које дуги низ година успешно послују на конкурентном европском тржишту, али и сазнају и науче још много тога што ће им користити у даљем школовању и касније у животу и бављењу професијом техничара дизајна производа од коже. Учесници пројекта изразили су велико задовољство и због тога што су били у могућности да усаврше знање енглеског језика, јер су све време са менторима који су их водили кроз процес стручне праксе односно посматрања на раду, комуницирали на енглеском језику, али и због тога што су били у прилици да боље упознају уметност, културу и традицију Солуна и грчког народа уопште, јер су у послеподневнима сатима, након обављених планираних радних активности, и викендом, обилазили знаменитости Солуна и околине. На велико задовољство наших ученика и наставника, у исто време у Солуну су свој Еразмус + пројекат реализовали и ученици и наставници из Техничке школе САИНИ из Лазара (Кипар) те је то била прилика да стекну нова пријатељства, размене искуства и остваре контакте за неку будућу сарадњу.

Од стечених знања и вештина у овом пројекту, ученици су посебно издвојили могућност да раде са висококвалитетним кожама и крзнима (науче њихова својства и карактеристике и знања примене у практичном раду), савладају основе ласерског кројења и сечења коже, раде на различитим модерним машинама за обраду коже и крзна, али и уче вештине израде уникатних и висококвалитетних производа од коже од великих мајстора заната (обрада ивица крзна, израда шаблона обуће уз помоћ калупа итд.). Нека од ових знања и вештина, за које постоје услови, ученици ће уз помоћ наставника поделити са својим вршњацима у школи, али и на различитим догађајима који су планирани у сврху дисеминације стечених знања и вештина.

Ученици и наставници који су учествовали у овом пројекту, приликом анкетирања по повратку из Солуна, као једини недостатак навели су дужину трајања мобилности, односно обављања праксе, наиме сматрају да би период трајања стручне праксе требао да буде доста дужи.

Много више детаља о пројекту можете наћи на адреси сајта пројекта: https://tszdk-erasmusplus.weebly.com/ на коме су учесници свакодневно објављивали информације о активностима у оквиру обављања стручне праксе, односно посматрања на раду.