Студијско путовање 2024.

Овогодишње студијско путовање ученика наше школе реализовано је од 6. до 8. јуна 2024. Циљ путовања био је упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа Републике Српске, као и проширивање знања из области дизајна, технологије кожарских материјала и практичне наставе ученика образовног профила Техничар дизајна производа од коже, као и из стручних предмета ученика  образовног профила Техничар за заштиту животне средине, пре свега из прераде отпадних вода и одрживог развоја.

Првог дана ученици су посетили Дервенту, где су се, уз пратњу туристичког водича, упознали са историјатом града, феноменом „цветање реке Укрине“ (појава инсеката водених цветова на површини реке) и обишли градску библиотеку, цркву, као и манастир у селу Бишња, у близини града. У Дервенти су ученици посетили и фабрику обуће „Санино“, где су се упознали са производним процесом и савременим машинама којима фабрика располаже.

Ученици су ноћили у Бањалуци и другог дана посетили бањалучки водовод, где су се упознали се са свим фазама прераде воде за пиће и поступцима лабораторијског испитивања отпадних вода. Такође су посетили и Технолошки факултет, где су их дочекали професори са студијских програма Обућарска технологија и Инжењерство у заштити животне средине, информисали их о специфичностима наведених смерова и уприличили обилазак лабораторија, уз исцрпна објашњења. Ученици су упознали и знаменитости Бањалуке, у пратњи туристичког водича (тврђаву Кастел, Господску улицу, Саборни храм Христа Спаситеља, Бански двор, Плаву цркву, Криви сат, Музеј савремене уметности Републике Српске).

Трећег дана ученици су обишли Бјељину, а организована је и посета Европском универзитету у Брчком и упознавање са студијским програмима, као и обилазак факултетских лабораторија и библиотеке. Након тога, ученици су посетили етно село Станишићи и уживали у аутентичном амбијенту.

Боравак у Републици Српској био је праћен лепим временом, добрим расположењем, дружењем и радозналошћу ученика, а циљ студијског путовања је у потпуности остварен.

Полазак
Библиотека у Дервенти
Манастир у Бишњи
Фабрика обуће "Санино"
Обилазак фабрике "Санино"
Кастел У Бањалуци
Бањалука, поглед на Врбас
Испред бањалучког водовода
Погон за пречишћавање воде за пиће
Бањалучки водовод
Лабораторија за испитивање отпадних вода
Технолошки факултет у Бањалуци
На Технолошком факултету
Једна од лабораторија Технолошког факултета
Технолошки факултет, студијски програм Обућарска технолог
Соларни панели у Брчком
Етно село Станишићи
Станишићи
На повратку у Београд

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *