25. Републичко такмичење текстилних и кожарских школа Србије

25. Републичко такмичење ученика текстилних и кожарских школа одржано је у Суботици од 09. до 11. маја 2019.год. Домаћин такмичења била је Хемiјско – технолошка школа Суботица. Учествовало је 19 школа међу којима је и наша имала своје представнике.

Нашу школу су представљали ученици образовог профила „техничар дизајна производа од коже“ и „техничар-моделар коже“. Такмичили су се у области конструкције и моделовања конфекције, галантерије и обуће, као и у познавању кожарских материјала. Школа је представила своје радове на изложби која је такође оцењивана на основу више различитих критеријума (општи утисак, функционалност модела и оригиналност експоната).

У области конструкције и моделовања обуће такмичили су се ученици трећег разреда образовог профила „техничар дизајна производа од коже“ и постигли одличне резултате: Никола Ковачев (III1) освојио је прво место, а Драган Рутић (III1) треће место. Њихов ментор је био наставник стручних предмета Јовица Недељковић.

У дисциплини конструкција и моделовање галантерије наши представници су били ученици образовног профила „техничар-моделар коже“ IV3 разреда. Уна Рамадановић освојила је прво место и Милица Јарановић друго место, њихов ментор био је наставник стручних предмета Марта Шустерић.

Јовић Јована, ученица IV1, образовог профила „техничар дизајна производа од коже“, такмичила се у изузетно јакој конкуренцији (19 школа), заједно са ученицима текстилних школа, у области конструкције и моделовања конфекције. Освојила је осмо место, што се у конкретним околностима може сматрати веома добрим резултатом, будући да је задатак, заједнички за све такмичаре, био из подручја текстилства. Њен ментор била је наставник стручних предмета Драгана Нешић.

У познавању кожарских материјала такмичили су се ученици другог разреда, образовог профила техничар дизајна производа од коже. Јана Карајанковић II1 освојила треће место и Стефан Николић II3 шесто место, њихов ментор био је наставник стручних предмета, Бранислав Милески.

Изложба ученичких радова је била јако запажена и такође оцењивана на основу више различитих критеријума: општи утисак – прво место, функционалност модела – четврто место и оригиналност експоната – четврто место. На изложби су изложени производи три профила; конфекција обућа и галантерија.

Ментори ученика који су радили моделе били су: Драгана Нешић, Јовица Недељковић и Радослав Папић.