Дан борбе против вршњачког насиља 2024. године

Поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља, који се обележава сваке последње среде у фебруару, у нашој школи је спроведен низ активности.

Ученици првог разреда су учествовали у радионици Центра за позитиван развој деце и омладине из Београда. На радионици „Неговање различитости и толеранције“ ученици су, кроз искуствене вежбе и примењену драму, уз посредовање модератора, радили на јачању групне кохезије и неговању добре атмосфере у групи, односно одељењу.

 У одељењу 3/1 организована је дискусија на тему „Вештина изградње односа са другима“ и читање реферата на тему вршњачког насиља. Ученици истог одељења израдили су и пано „Стоп вршњачком насиљу“, који је окачен у приземљу школе.

Ученици одељења 1/2, 2/2 и 3/2 завршили су онлајн обуку на платформи „Чувам те“ – „Шта можеш да урадиш ако имаш сазнање да твој друг или другарица трпе насиље”, а ученици 1/2 и обуку “Како да заштитим себе и друге на интернету“. Након обука ученици су износили своја искуства и предлоге за смањење вршњачког насиља, а три ученице одељења 1/2 су урадиле и пано предлога, који је постављен у њиховој учионици.  

Краткометражни играни филм о вршњачком насиљу „Преображај“ одгледали су ученици одељења 1/1, 1/2, 2/1, 3/1, 3/2 и 4/2.

Наведене активности реализоване су од 26. до 29. фебруара 2024. на часовима одељењске заједнице и грађанског васпитања, као и на делу часова општеобразовних и стручних предмета, а носиоци активности су биле наставнице: Божана Вуковић, Миланка Булајић, Ивана Андрејић, Биљана Аврамовић и Веселинка Живић и психолог школе Татјана Томић Ђоровић.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *